Reguli esențiale la kickbox: tot ce trebuie să știi

Kickboxingul este un stil de sport hibrid ce combină tehnici preluate din mai multe tipuri de luptă, în special karate și box. Poate fi un circuit de exerciții fizice ideal pentru persoanele care vor să-și dezvolte agilitatea, echilibrul, forța, dar și să scadă în greutate și să își construiască masa musculară.


Dacă ești pregătit să pășești pentru prima oară la un curs de kickbox, însă ți-ai dori să știi informațiile de bază ale acestei arte, atunci consultă rândurile următoare pentru a înțelege care sunt obiectivele, regulile, echipamentul potrivit și ce beneficii aduce!


Kickboxul și beneficiile acestuia 

Kickboxul este o artă marțială ce poate fi practicată de femei și bărbați deopotrivă. Acesta oferă o dinamică incredibilă pentru activitățile tale de zi cu zi, fiind un sport care necesită un antrenament de profunzime, cu exerciții de warm-up și cool down ce nu trebuie neglijate, dar și exerciții ce trebuie realizate corect și în concordanță cu nivelul tău de cunoștințe în kickbox.


Sportul acesta oferă organismului și minții tale variate beneficii. Pentru început, te ajută să îți tonifiezi întreaga masă musculară, crește flexibilitatea și îmbunătățește astfel circulația sângelui. Poate îndepărta anxietatea și stresul, oferindu-ți un plus de siguranță: kickboxingul fiind o metodă eficientă de autoapărare. Totodată, vei arde rapid caloriile fără să simți disconfort în timpul antrenamentului, este distractiv și te ajută să creezi noi conexiuni cu persoanele care au aceleași pasiuni ca ale tale.


Care sunt obiectivele în kickbox?


În kickbox există trei moduri prin care unul dintre cei doi participanți poate câștiga. Prima modalitate se cheamă „Knock-out” - și reprezintă momentul în care unul dintre oponenți îl lovește pe celălalt îndeajuns de tare încât acesta să nu mai poată continua lupta. Adversarul poate continua să se lupte în cazul în care se va ridica de la sol într-un interval de 10 secunde de la lovitură, în caz contrar, meciul este câștigat de oponent.


Cea de-a doua modalitate prin care unul dintre participanți poate câștiga se numește „Technical Knock-out”. Arbitrul consideră că oponentul nu mai poate continua lupta, astfel încât intervine și încheie partida mai devreme, considerând participantul rămas în picioare drept învingător. Ultima variantă prin care o persoană câștiga se realizează în funcție de punctele acumulate.


În unele lupte există posibilitatea ca ambii adversari să poată continua lupta o perioadă mai lungă de timp, de aceea s-a introdus și această variantă. Participanții primesc puncte în fiecare rundă, iar la finalul meciului va câștiga cel cu cele mai multe puncte.


Cum faci puncte în kickbox?

Deși fiecare organizație are un set de reguli internalizate atunci când sunt alocate punctele pentru participanți, toate folosesc modelul de la meciurile de box. Kickboxul a preluat foarte multe tehnici de la box, de aceea și modalitatea pentru puncte a fost inspirată în același mod. Astfel, arbitrul oferă puncte participanților în fiecare rundă, cea mai mare note (cel mai mare punctaj) fiind numărul 10.


Care sunt regulile în kickbox?

  • Ringul de box. Luptele de kickbox se țin doar în ringuri de box, special amenajate, cu scară de acces, cadru metalic, platformă acoperită cu spumă, protecții pentru colțuri, seturi de corzi pentru gard și alte accesorii necesare pentru a garanta o luptă fără întreruperi.
  • Echipamentul. Echipamentul de kickbox este necesar de purtat pe întreaga perioadă a meciului. Principalele articole și accesorii sunt:
    • Mănuși de box - participanții trebuie să poarte mănuși de kickbox adecvate pentru a putea lupta,
    • Dispozitiv de protecție a dinților - pentru ca dinții să fie feriți de loviturile din timpul partidelor,
    • Șorțul - șorțul este un element de vestimentație ce are anumite caracteristici speciale astfel încât să ofere confort și lejeritate pe perioada meciului.
  • Clasa de lupte. Luptătorii trebuie să concureze doar împotriva adversarilor ce fac parte din aceeași categorie de greutate pentru ca meciul să fie unul corect.
  • Atenție la arbitru. Toți participanții trebuie să respecte indicațiile oferite de arbitru, indiferent dacă sunt contra sau în favoarea acestuia.
  • Rundele. Rundele durează în general 3 minute, iar numărul de runde depinde de experiența celor implicați. După fiecare partidă există o pauză de 1 minut.
  • Lovituri permise. În meciurile de kickboxing se pot folosi mai multe tehnici de luptă, participanții putând lovi cu mâinile, picioarele, coatele și genunchii.
  • Cine câștigă. În cazul în care lupta nu se termină prin tehnicile de „Knock-out” și „Technical Knock-out”, atunci câștigător va fi cel care a acumulat mai multe puncte.
  • Knock-out. După „Knock-out”, adversarului îi este interzis să îl mai lovească pe cel care a pierdut.
  • Meci egal. Dacă ambii participanți vor avea același număr de puncte acumulat la finalul meciului, acesta va fi declarat egal.

Kickboxul este o activitate sportivă întâlnită și practicată de foarte multe culturi. Dacă te-ai decis să pornești pe acest drum, rămâi constant cu sesiunile de antrenament și avansează în ritmul tău. La început ți se va părea mai dificil, însă pe zi ce trece vei deveni din ce în ce mai bun și te vei bucura de rezultatele obținute!


Va rugam sa retineti ca comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.