Studii recente realizate de institutii de cercetare cum ar fi Jurnal of Therapy Science si Resarchgate arata ca ranirea umerilor este unul din cele mai comune forme de accidentare a partii superioara a corpului intalnita in sporturile de contact. Jurnal of Therapy Science identifica Judo ,Boxul si Luptele ca fiind disciplinele in care accidentarile umerilor pot fi intalnite.
     

Acest articol se dorestea fi un semnal de alarma dar si un ghid de prevenire si tratare a accidentarii umerilor.

Va prezentam lista celor trei cele mai des intalnite forme de accidentare a umerilor:

1.Instabilitatea (dislocarea) umerilor


Simptome: Senzatia de slabire a umerilor ,sentimentul ca umarul va “sari” de la locul lui daca sunt efectuate anumite miscari 

Cauze:

  • Cavitatea glenoidului este structural superficiala       
  • Ligamentele sunt slabite datorita unor accidentari 
  • Incheieturile sunt hipermobile 
  • Activitatea redusa a muschilor incojuratori 

Prognoza: Majoritatea cazurilor de dislocare a umarului apar in timpul schimbului de pumni sau cand adversarii sunt blocati intr-un clinci.Daca nu este tratata dislocarea umerilor poate duce la alte accidentari rezultand intr-o pauza indelungata de la antrenamente cat si peirderea increderii in abilitatile luptatorului

2.Leziunile coafei rotatorilor 

Simptome: Leziunile sau disfunctiile coafei rotatorilor se pot prezenta astfel: 

  • Slabirea cofei
  • Inflamarea tendoanelor
  • Ruperea coafei

    

Cauze: In absenta unor traume majore leziunile coafei rotatorilor se pot manifesta la unii atleti sub forma unei senzatii de slabire a rotatorilor interni in comparatie cu cei externi.Adesea rotatori interni se gasesc intr-o stare de relaxare mai scurta datorita pozitiei “cocosata” de lupta pe care o adopta majoritatea atletilor. Cu trecerea timpului rotatori exterini pot suferi intinderi si lezari datorita efectului de contrare a fortei rotatorilor interni. 

PrognozaPrin incordari repetate tendoanele coafei rotatorilor incep sa se uzeze si ,in timp,pot duce la ruperea acesteia. 

Aceasta rupere este o experienta foarte dureroasa ,notorie ca dificultate de vindecare si poate duce la fortarea unei pauze indelungate atat de la antrenamente cat si de la competitii.Multe din aceste rupturi au dus la rupturi mai mari ale tendoanelor atat ca lungime cat si ca grosime de aceea tratamentul medical este recomandat imediat ce simptomele mentionate mai sus incep sa se manifeste.

3.Miscarile anormale ale omoplatului

    Omoplatul este o componenta foarte importanta a articulatiei umarului iar pozitia sa corecta este cruciala in miscarea umarului pentru a afectua gama larga de miscari necesare in sporturile de contact . 

SimptomeDiskinezia scapulara este termenul general oferit miscarilor disfunctionale ale omoplatului in timpul exercitiilor.Adesea aceasta se prezinta cu o protuberanta a omoplatului.

CauzeAcest tip de accidentare apare adesea datorita lipsei de control si a diverselor interactiuni intre unii din urmatorii muschi:

  • Trapezul :un muschi major care acopera majoritatea spatelui si a gatului
  • Omoplatul ridicat 
  • Serratus(muschiul) anterior un muschi pozitionat de-a lungul coastelor si sub brat  

     Desi Diskinezia scapulara in sine nu este dureroasa ea este asociata adesea cu accidentarile umerilor si este un factor de luat in considerare in cadrul exercitiilor de incalzire dinaintea antrenamentului. 

                 Exercitii de incalzire recomandate 

In cele ce urmeaza va prezentam o serie de exercitii de incalzire menite sa pregateasca umerii pentru antrenament si sa previna accidentarea acestora. 

                                                                                                           

                    Rotirea spre interior si spre exterior a umerilor: 

                                                       

         Flexarea spre exterior a umerilor cu rotatie externa isometrica 

                                                                                                                                                                                   Stabilizarea omoplatului si intarirea coafei rotatorilor