Reguli MMA: Condiții generale de practicare a luptelor

Reguli MMA: Condiții generale de practicare a luptelor 


Afirmația „MMA-ul este un sport fără reguli” care se bazează pe faptul că sportivii pot adopta stiluri marțiale diferite în cadrul aceluiași eveniment este doar un mit. În fapt, această disciplină sportivă se desfășoară într-un cadru cât se poate de clar. 

MMA este o disciplină de contact practicată la cel mai înalt nivel, așadar, este inutil să crezi că nu sunt reguli care să hotărască soarta unei partide, conduita adversarilor în timpul luptei, criteriile de eligibilitate privind intrarea în cușcă, șamd 

Așadar, dacă îți plac galele MMA și ai vrea să afli mai multe lucruri, iată ce trebuie să știi despre regulile practicării acestui sport de contact, atât de popular astăzi pe întregul Glob: 

Istoria regulilor MMA 

Fără discuție, în primele etape ale dezvoltării acestui sport, MMA-ul avea mult mai puține limitări, însă, această lipsă de claritate în regulament reprezenta un risc pentru integritatea fizică și viața sportivilor.  Spunem asta deoarece sportivi de greutăți diferite puteau concura la început în cadrul aceluiași meci, iar o serie de lovituri, sancționate dur astăzi, erau pe atunci permise. 

Fanii au iubit, încă de la început, duritatea acestui noi sport, care și-a găsit în scurt timp un loc binemeritat în circuitul disciplinelor fizic. Lucrurile nu aveau să rămână așa pentru totdeauna.

Reglementări aduse MMA 

În funcție de țara în care are loc o anumită gală de MMA, regulile pot varia, însă, indiferent de caz, se pune un deosebit accent pe siguranța luptătorilor în ring, dar, și în timpul perioadei de pregătire a următorului meci. 

De exemplu, în Statele Unite ale Americii, există așa-numitele „reguli unificate de Mixed Martial Arts (MMA), modificate și implementate de Athletic Commission. Acestea au rolul de a impune un cadrul legislativ, indiferent de statul în care are loc o gală MMA, pentru ca fiecare competiție să decurgă într-un mod cât mai plăcut pentru toți cei implicați în proces. 

Chiar dacă anumite spețe pot fi diferite de la o țară la alta, sau de la un nivel competițional la altul, cele mai importante reguli de MMA rămân aceleași, indiferent de zonă sau de competiție. Iată care sunt acestea: 

Reguli generale MMA  

Pentru a-ți fi mult mai simplu să înțelegi care sunt principalele reguli din MMA, le vom trata rând pe rând, după cum urmează: 

Reguli MMA privind echipamentul de luptă 

Echipamentul de bază este compus din sort MMA, manusi MMA și protectie dentara. Acesta poate varia de la competiție le competiție, în sensul că unele gale permit purtarea de kimono, în funcție de pregătirea unui anumit luptător. 

Mănușile de MMA sunt omologate conform anumitor standarde. În cazul majorității organizațiilor de profil, acestea cântăresc între 113-170 grame și nu acoperă degetele luptătorului. Sub mănuși, adversarii trebuie să poarte bandaje de box, pentru a fi minimizat riscul accidentărilor. 


Se pot purta și protectii genitale în timpul luptelor, iar, în cazul galelor MMA dedicate femeilor, luptătoarele pot purta și o protecție împotriva loviturilor în zona pieptului. 

Reguli MMA privind aspectul luptătorilor

Regulile privind aspectul fizic al luptătorilor variază de la o competiție la alta, însă, ca numitori comuni pentru toate galele MMA, putem identifica următoarele prevederi: 

  • Se interzice aplicarea pe corpul luptătorului a loțiunilor sau a altor soluții care fac pielea alunecoasă. În acest sens, luptătorii sunt verificați de arbitri înaintea partidei. 
  • Părul lung trebuie prins astfel încât să îi permită luptătorului o vizibilitate foarte bună în timpul partidei. Îngrijirea părului facial este o alegere personală, care are mai mult legătură cu o componentă de ordin estetic. 

Reguli MMA privind numărul de runde 

La fel ca în cazul altor specificații referitoare la desfășurarea unui meci sau a unei gale MMA, numărul de runde variază de la o organizație la alta. O rundă poate varia între 3 și 5 minute. 

De obicei, în cazul unor lupte care nu au ca miză apărarea/încercarea de a cuceri o centură, partida poate dura 5 runde, cu 1 minut de pauză între acestea. 

În anumite gale, meciurile durează 2 runde, cu o a treia rundă care are titlul de „extensie”, în cazul în care nu s-a putut stabili un câștigător până în acel punct al partidei. Însă, aceste exemple sunt din ce în ce mai rare. 

Reguli MMA privind categoriile de greutate

Dacă ești un fan al galelor UFC, știi bine că luptătorii se luptă pentru obținerea titlului suprem, adică a centurii, însă, pe anumite categorii. Acestea sunt determinate de eșantioanele de greutate în care se încadrează luptătorii. În cazul în care luptătorii nu se pot încadra în numărul de kilograme admis până la cântarul oficial (efortul se numește în engleză „weight cutting”), aceștia nu pot lupta și pierd automat meciul respectiv. 

Iată care sunt principalele categorii de greutate: 

Categorii MMA de greutate la bărbați 

  • Men’s pound-for-pound; 
  • Heavyweight (206-265 lb / 93-120 kg); 
  • Light Heavyweight (186-205 lb /84-93 kg); 
  • Middleweight (171-185 lb /77-84 kg); 
  • Welterweight (156-170 / 71-77 kg); 
  • Lightweight (146-155 lb / 66-70 kg); 
  • Featherweight (136-145 lb / 60-66 kg); 
  • Bantamweight (126-135 lb / 57-61 kg); 
  • Flyweight (116-125 lb / 53-57 kg); 

Categorii MMA de greutate la femei


  • Women’s pound-for-pound; 
  • Featherweight (136-145 lb /60-66 kg); 
  • Bantamweight (126-135 lb /57-61 kg); 
  • Flyweight (116-125 lb /53-57 kg); 
  • Strawweight (106-115 lb /48-52 kg). 

Reguli MMA privind câștigarea unei lupte 

Există mai multe moduri prin care un luptător poate câștiga/pierde o luptă de MMA: 


Submission 

Un luptător poate câștiga un meci de MMA atunci când își determină adversarul să se predea. Predarea presupune semnalizarea celui învins printr-o scurtă bătaie de mână, fie pe podea, fie pe o zonă a corpului adversarului. Predarea poate fi și anunțată verbal.


Technical submission 

Atunci când unul dintre adversari își pierde cunoștinta, ca urmare a aplicării unui submission. 


K.O. 

Victoria unui luptător determinată de incapacitatea adversarului de a continua lupta sau de a mai acumula puncte din partea arbitrilor de margine, ca urmare a unei lovituri primite în timpul meciului. 


Technical K.O. 

Decizia arbitrului de ring de a acorda victoria unuia dintre luptători, ca urmare a condiției precare pe care adversarul său o prezintă (rană deschisă ce îi poate agrava situația, șchiopătare determinată de un lowkick, șamd)


Decizia arbitrilor (victorie la puncte)

Dacă adversarii pot lupta pe întreaga durată a partiei de MMA, fără a pierde/câștiga prin una dintre variantele mai sus amintite, arbitrii pot decide rezultatul, în urma punctelor obținute pe baza prestației. Un meci poate avea și rezultatul de remiză. 

Orice luptător poate pierde puncte în timpul meciului dacă: aplică lovituri în zona gâtului, își aruncă adversarul în afara ringului de MMA, scuipă adversarul, aplică lovituri la nivelul ochilor, îi sucește degetele adversarului, își trage adversarul de păr, își atacă adversarul după gongul finalului de repriză, șamd 


Dacă îți plac galele de MMA și vrei să te înscrii la un program de antrenamente, vei avea nevoie de echipament specific și multă determinare. Determinarea ține de tine iar echipamentul vine rapid de la noi, printr-o simplă comandă realizata pe site. Intră acum, ia-ți tot ce ai nevoie pentru sală și pășește cu încredere în ringul de MMA!


1 comentariu


  • Gabriel Stefan

    Mi-ar placea să particip și eu…!


Va rugam sa retineti ca comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.