Box sau MMA: Cum alegi sportul de contact potrivit pentru tine?


Un sport de contact nu este cel mai ușor sport pe care să ți-l alegi, dar cu siguranță va fi extrem de provocator și-ți va aduce multe satisfacții. Dacă la prima vedere ai crede că ai nevoie doar de forță, fii pregătit să-ți îmbunătățești concentrarea, agilitatea, flexibilitatea și precizia. Cum probabil intuiești, acestea nu se vor întâmpla peste noapte. Ca în orice alt domeniu, cheia să ajungi acolo unde ți-ai propus este munca. Nici marelui boxer Muhammad Ali nu i-a fost ușor, însă a reușit: "Am urât fiecare minut de antrenament, dar mi-am spus, 'Nu renunța. Suferă acum și trăiește-ți restul vieții ca un campion!'". 


Înainte să începi un sport de contact trebuie să înțelegi ce presupune și să-ți asumi atât ce ai de câștigat, cât și la ce riscuri te supui. Odată ce ai parcurs acest proces, tot ce rămâne de făcut este să te dedici și să te identifici cu sportul pe care ți-l alegi, iar împlinirea nu va întârzia să apară. 


Dacă ești la început, suntem aici să te ajutăm să alegi sportul potrivit pentru tine. Cum? Te vom introduce în universul celor mai cunoscute și apreciate sporturi de contact din lume: Box si MMA, iar cel care-ți place mai mult ar trebui să fie răspunsul. 

Chiar dacă fac parte din aceeași categorie, boxul si MMA-ul sunt două sporturi diferite mai ales prin regulile de luptă. În funcție de ce alegi, va trebui să-ți dezvolți un set de aptitudini specifice. Iată ce trebuie să știi despre ele:

Box 

Acesta este unul dintre cele mai vechi sporturi, prima înregistrare datează din anul 688 î.H., în Grecia Antică, când a fost inclus ca sport în probele jocurilor olimpice. La început practicanții luptau doar cu o bandă de piele înfășurată în jurul oaselor metacarpiene, mai târziu au introdus mănuși căptușite, nu foarte diferite de cele actuale. Sportul a fost apoi preluat și de romani, care au transformat mănușile de box în adevărate arme, ascunzând în ele bucăți de metal sau vârfuri ascuțite. 


Mai aproape de zilele noastre, boxul a căpătat o mai mare notorietate în Marea Britanie, iar in 1867 au fost adoptate regulile Queensberry ce trasau cadrul care există și astăzi referitor la echipament, runde și knockout.   

Ce este specific la box? 

Echipament: 

  • Mănuși pline, căptușite, care acoperă întreaga mână și susțin încheietura, cu o greutate de 0.3-0.5kg.
  • Șort cu centura evidențiată. 
  • Ghete înalte pentru protecția gleznei. 

Clasificare:

  • Există 3 grupe de vârste: 15–16 ani (juniori), 17–18 ani (tineret) și 18-34 de ani (seniori).
  • Fiecare grupă de vârstă este împărțită în funcție de greutate în 10, 11 sau 13 subgrupe. 

Reguli de luptă:

  • Lovituri doar cu pumnul. 
Ce nu este permis:

Sunt interzise loviturile cu pumnul sub centură, în zona rinichilor, în spatele capului, loviturile asupra oponentului dacă acesta este la sol și împingerea capului acestuia peste corzi. Nu sunt permise loviturile cu alte părți ale corpului, de exemplu picioarele, capul, antebrațul sau cotul, nici sugrumarea adversarului.  

Locul luptei: 

  • Ringul care are scopul de a delimita spațiul luptei. 

Runde: 

  • O rundă durează aproximativ 3 minute, iar maximul de runde este de 12. 

Rezultat:

  • Câștigătorul se decide prin punctajul oferit de arbitri sau prin knockout-ul adversarului, dacă acesta nu se ridică de la sol în 10 secunde. Dacă antrenorul sau sportivul decide că nu mai poate continua, se aruncă prosopul. 

MMA

Acronimul vine de la Mixed Martial Arts, în traducere Arte Marțiale Mixte. Acesta este un sport de contact hibrid care combină metode și tehnici din mai multe discipline precum box, judo, karate, wrestling, judo, jujitsu și altele. 


Chiar dacă pare un sport nou și acesta a apărut tot în Grecia Antică, cu numele de pankration, fiind preferatul Spartanilor cunoscuți pentru puterea lor militară. Acesta a revenit în atenția publicului în anii '90 când familia Gracie a înregistrat marca show-urilor de MMA sub numele de "Ultimate Fighting Championship" - UFC și a început să promoveze acest sport. 

Ce este specific la MMA? 

Echipament: 

  • Mănușile sunt mai ușoare ca cele de box, având 0.1 kg. Acestea au degetele descoperite pentru ca luptătorii să își poată apuca oponenții, iar protecția este doar în zona oaselor metacarpiene și a încheieturii. 
  • Șort lejer pentru o mai mare flexibilitate. 
  • Nu sunt necesare încălțările, luptele se desfășoară în picioarele goale 

Clasificare:

  • Există 9 clase de greutate, iar limita de vârstă pentru a concura în UFC este de 18 ani. 

Reguli de luptă:

  • În acest sport sunt permise o multitudine de lovituri de la cele cu pumnul la cele cu picioarele, genunchii, antebrațe sau coate. Aruncarea oponentului la podea, loviturile cât este la pământ, imobilizarea și sugrumările sunt de asemenea aprobate.
Ce este interzis:

Nu sunt tolerate loviturile de picioare și genunchi în cap, mușcăturile, trasul de păr, loviturile inghinale, în spatele capului sau la nivelul coloanei vertebrale. 

Locul luptei: 

  • O cușcă înaltă care nu are doar scopul de a îngrădi lupta. Sportivii se pot prinde de ea pentru a ataca sau pentru a-și imobiliza adversarul. 

Runde: 

  • O luptă de MMA ține aproximativ 3 runde, de câte 5 minute. 

Rezultat:

  • Asemănător cu boxul, câștigătorul este ales pe baza punctajului oferit de arbitri sau prin knockout-ul adversarului. Însă, la MMA se mai adaugă o regulă, "submission" - supunerea adversarului. Când oponentul nu mai poate, acestea cedează  și de cele mai multe ori arată acest lucru dând cu palma în podea sau în adversar. 

Atât boxul, cât și MMA-ul sunt două sporturi de contact dure, așa că trebuie să fii pregătit nu doar pentru a da lovituri, ci și pentru a încasa. Dacă la box ai nevoie de mai multă rezistență și forță, la MMA ai nevoie de rapiditate și agilitate. 


Există boxeri care practică MMA, însă ca să facă acest sport învață noi metode de luptă și modifică antrenamentele. Un sportiv de MMA care vrea să facă doar box, trebuie să devină mai disciplinat și să-și îmbunătățească strict această tehnică. Pentru ambele schimbări este nevoie de timp, iar cel mai bun exemplu este meciul de box dintre Conor McGregor - sportiv MMA și Floyd Mayweather - campion neînvins în cariera sa de boxer. Doar câteva săptămâni de antrenament ale lui McGregor de 32 de ani, l-au ajutat pe Mayweather de 43 de ani să câștige lupta destul de ușor. 


Sperăm ca ca toate aceste informații să te ajute să înțelegi mai bine cele două sporturi și să-l alegi pe cel care te atrage mai mult. 


Va rugam sa retineti ca comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.